studentmamman.se

Att få ekonomin att gå ihop som student kan vara problematiskt många gånger. Även om du håller nere utgifterna kan det dyka upp oväntade utgifter. Ibland krävs det lån för att täcka oväntade utgifter. Här hittar du de bästa tipsen hur du som student kan låna samt spara pengar.

Låna pengar

Vissa situationer kräver att du lånar pengar för att få ekonomin att gå ihop. Kanske behöver du pengar till plötsliga tandläkarkostnader, ett viktigt inköp eller för att betala någon annan oväntad utgift. Som student är det många som saknar sparkapital. Utan en ekonomisk buffert kan ett lån vara den enda lösningen ur en plötslig ekonomisk knipa. Att låna pengar som student är inte alltid det lättaste. När du inte har någon fast inkomst är det färre långivare som vill låna pengar till dig. Räntan är oftast hög vilket gör att det kan bli dyrt att ta ett lån.

Att låna pengar kostar alltid pengar och därför måste du noggrant överväga ditt beslut. Se till att du klarar av att betala tillbaka lånet inom den angivna återbetalningstiden. Att ta ett lån utan UC är en bra idé om du vill göra flera låneförfrågningar utan att det påverkar din kreditvärdighet. En förfrågning är samma sak som en kreditupplysning och för många förfrågningar kan sänka din kreditvärdighet vilket kan leda till dyrare lån. UC är en förkortning för Upplysningscentralen som är det kreditupplysningsföretaget. Om du ansöker om lån utan UC så använder långivaren sig av ett annat kreditupplysningsföretag och du slipper oroa dig för din kreditvärdighet. Den här typen av lån passar framför allt för mindre belopp för att täcka plötsliga utgifter. Många av lånen betalas ut snabbt och har även kort återbetalningstid.

Ta del av rabatter

Utnyttja det faktum att du är en fattig student och ta del av alla studenterbjudanden som finns. Med studentkortet får du rabatt på kläder, inredning, linser, resor och mycket annat. Det är mycket enkelt att använda studentkortet. Oftast räcker det med att visa upp kortet eller appen i butiken där du vill handla. När du använder kortet i webbutiker räcker det med att ange ditt kortnummer och personnummer för att rabatten ska aktiveras. Glöm inte bort att registrera dig på Studentkortet.se innan du börjar handla på nätet. Där hittar du även en lista på alla butiker och tjänster som accepterar studentkortet.

Handla begagnat

Genom att köpa saker second hand kan du spara mycket pengar. Inredning, elektronik, kläder och skor är bara några saker som du kan köpa i andra hand. Det finns även begagnad kurslitteratur som gör att du kan spara många hundralappar vid terminsstart. Begagnade saker hittar du dels i second handbutiker, men även på loppmarknader. Du kan även fynda saker online på Blocket eller Tradera.