studentmamman.se

Anledningen till att allt fler väljer att studera, är både för att kraven på utbildning inom många yrken har stärks, samt att man studerar för att få ett arbete. En del nöjer sig med tanken att studera för en högre lön, men det är även viktigt att man väljer studier för ett yrke man verkligen vill jobba inom.

 

Att studera som äldre

 

Det är aldrig försent att börja plugga! De finns allt fler idag som väljer att studera efter 40-årsåldern eller även efter 50 år. Forskning visar att det ger ökat välmående att studera som äldre och man blir faktiskt lyckligare. Man kanske har jobbat tidigt i livet och varit kvar länge inom samma bransch, men känner att man vill byta inriktning helt. Det kan vara riktigt roligt att studera även som äldre och göra en nystart i livet! Det man ska komma ihåg är att Centrala studiestödsnämnden, CSN, inte ger något studiestöd efter 45 års ålder. Vill man studera med studiestöd är det därför bra om man gör det innan man fyllt 45 år. En del kan ha andra strategier och man kan även studera på halvtid och arbeta den andra halvan av tiden. Det kan dock bli lite tufft ekonomiskt och därför är det smart att ha ett sparkapital att använda om man studerar efter 45 års ålder. När man närmar sig medelåldern och pluggar, har man ofta kommit en bra bit i livet med kanske familj, större boende och man har ofta skaffat sig det mesta man behöver. Något som man dock aldrig kan få för mycket av är smarta teknikdelar för många ändamål. Behöver man prisvärda teknikdelar, ska man besöka den smarta hemsidan https://www.teknikdelar.se/ där man finner mobiltillbehör och laddare, TV-tillbehör, teknikdelar till smarta hem och mycket mer!

Arbetsmarknaden kräver mer utbildning

En av anledningarna till att många väljer att sadla om senare i livet när det kommer till studier, är för att arbetsmarknaden förändras i takt med att tekniken går framåt. Idag behövs inte vissa yrken längre där man innan var beroende av en fysisk person. Man kan se att allt fler 40-plussare pluggar och antalet studerande efter 40 år förväntas öka markant. En annan anledning till att allt fler studerar efter 40 år, är för att pensionsåldern höjs. En marknad som förväntas växa mycket är många yrken inom IT-branschen. Idag kan man se utbildningar som moln- och virtualiseringsspecialist, virtual reality-utvecklare eller applikationsutvecklare där man utvecklar appar. Tycker man om data, är en IT-utbildning senare i livet verkligen något att satsa på! IT-marknaden utvecklas mycket snabbt och behovet av arbetskraft ökar. Vården är ett annat yrke där man alltid kommer att behövas oavsett hur mycket teknik, virtual reality eller artificiella intelligenser som skapas. Att plugga passar alla, både ung som äldre, man eller kvinna. Kanske man är ett gift par som bestämmer sig för att studera tillsammans? Vi lär oss hela livet genom livets skola och det är aldrig försent att välja att studera igen!