studentmamman.se

Har du blivit erbjuden en chefsroll? Grattis! Att vara chef kan vara svårt, men det är såklart väldigt givande och utvecklande. Om det är första gången du är chef kan det vara nervöst att axla ansvaret. Med bra förberedelser och utbildning kan du effektivt förbereda dig för situationer och ansvarsområden som är specifika för chefsrollen. Här kan du läsa mer om den bästa utbildningen för chefer.

 

Ledarskapsutbildning

 

Den bästa förberedelsen för nya chefer är en chef- eller ledarskapsutbildning. Hos Advantum Kompetens kan du som är ny som chef lära dig konkreta verktyg som är viktiga i chefsrollen. Utbildningen är särskilt passande för personer som kommer att gå in i en chefsroll eller endast har jobbat som chef i mindre än ett år. Att vara chef innebär att du har personalansvar. Under utbildningen lär du dig bland annat att leda och motivera medarbetare samt delegera arbete. Med hjälp av olika övningar får du aktivt öva på att ge feedback, coacha, prioritera och hantera svåra samtal. Fakta blandas med praktiska övningar och reflektioner. Samhället är i ständig förändring vilket ställer nya krav på chefer och ledare. En bra ledarskapsutbildning gör dig mer förbered på oväntade situationer och hjälper dig hålla ihop teamet även under kriser. Utbildningen ger dig verktyg för att bygga en stark teamkänsla som är mycket viktig för att få folk att arbeta tillsammans. Att skapa en arbetsmiljö där de anställda känner sig sedda och delaktiga är otroligt viktigt för produktivitet.

 

Akademisk utbildning

Akademisk utbildning är ofta ett krav för chefsroller, men det finns ingen specifik akademisk utbildning som leder till en chefsroll. Vilken akademisk utbildning som är lämplig beror på bransch. För att bli chef inom vården är det lämpligt med en utbildning inom medicin, men inom ett IT-företag är det mer relevant med en IT-utbildning. Oavsett bransch är det dock alltid meriterande med kunskaper inom ekonomi eftersom en chef ofta har ekonomiskt ansvar. Därför är det många civilekonomer och civilingenjörer som innehar chefspositioner. Arbetslivserfarenhet är alltid meriterande oavsett bransch.