studentmamman.se

 

Som student kommer du med största sannolikhet att vilja hitta sätt som gör att du sparar pengar och får mer över till din egen ficka. Att leva som student i Sverige är egentligen inte så svårt, eftersom du kan få både bidrag och studielån om du behöver. Trots det är det många som känner att pengarna inte räcker till och att de inte kan köpa alla de saker som de vill ha eller behöver.

Här nedan kommer du att få läsa om mängder med bra tips på hur du kan spara pengar som student i Sverige (eller utomlands för den delen). Vissa av tipsen kan vara lite knepigare att åstadkomma än andra, men du behöver inte heller använda dig av vartenda spartips som du får. Om du är riktigt seriös med att spara pengar kan det dock vara en god idé att faktiskt försöka få med ett flertal av tipsen, eftersom de kommer att generera en betydligt tjockare plånbok.

Bästa spartipsen för studenten

1. Använd cykel istället för att ta bilen till skolan. Om du inte vill eller kan cykla kan du åtminstone använda dig av kommunaltrafiken. Studentkortet ger dig rabatterade priser! Dessutom slipper du trängas med andra människor och bli utsatt för smittor och liknande. Som ett plus i kanten får du också en riktigt bra motion, vilket kommer att bidra till en bättre koncentrationsförmåga i skolan.

2. Se över vilka abonnemang och prenumerationer det är som du har som ständigt drar pengar. Titta på apparna i mobilen och ha koll på streamingtjänsterna. Hur är det med ljudboksappen som du aldrig använder dig av eller den där försäkringen som egentligen inte är nödvändig?

3. Gör en matlista inför varje vecka och se till att du bara köper de varor som du faktiskt behöver. Du gör inte bara en stor skillnad för din plånbok, utan du minskar också matsvinnet. På så sätt gör du skillnad för miljön på samma gång.

4. Se över om du har några tidigare lån och krediter som ligger och drar pengar. Använd dig av ett samlingslån och glöm inte att jämföra innan du väljer. Alla aktörer och banker erbjuder olika ränta och villkor. Du kan spara in många slantar på enbart detta tips!

5. När du ändå håller på att se över och jämföra bör du även titta på de försäkringar som du har. Med Studentkortet kan du få rabatter och erbjudanden som gör att din försäkring blir mycket billigare. Precis som med lån kan kostnaderna variera väldigt mycket och du vill såklart få ut så mycket av dina pengar som det bara går.

6. Att köpa nytt från butiker behöver inte vara dyrt, men i många fall är det ändå det. Om det finns något som du kan handla begagnat bör du välja detta alternativ först. Idag finns det allt från kläder till mobiler och elektronik på andrahandsmarknaden.