studentmamman.se

Fördelarna med att studera på distans är många och varierade. Först och främst är du inte geografiskt bunden och har därmed tillgång till de bästa utbildningarna var du än befinner dig. Du kan också läsa parallellt med ditt jobb, och får en unik möjlighet att förbättra och utveckla dina talanger vid sidan av ditt övriga liv.

 

Att bli en god ledare är en egenskap som är guld värd, vad du än vill jobba med. Med kurser i saker som hur du lyckas bäst som ny chef, hur du kommunicerar och verkställer dina idéer i praktiken eller hur du får ihop ett väl fungerande team får du en enorm boost i din karriär. Oavsett om du redan befinner dig i en chefsposition eller om du är aspirant kan en högkvalitativ distansutbildning ge dig alla verktyg du behöver. Att komplettera med bra gruppaktiviteter vid sidan av är även det väldigt givande och tack vare dagens teknik är det enkelt att genomföra trots att utbildningen sker på distans.

 

Praktiska övningar

 

Ett gott ledarskap involverar ett stort antal förmågor. Det har gjorts många studier över vad som krävs för att en person ska lyckas som chef och till de mest uppskattade hör god kommunikationsförmåga, skicklighet i att delegera, att vara inspirerande och att kunna lösa konflikter på ett konstruktivt sätt. Medan det finns enormt många kunskaper att inhämta från erfarna lärare under distansutbildningen är det också en god idé att öva på olika situationer med dina kurskamrater. Det kan exempelvis innebära att diskutera kurslitteraturen i en privat grupp på sociala medier eller att iscensätta olika rollspel där specifika situationer presenteras. Att internet kan hjälpa äldre att vara mer sociala är idag väl känt, men det är också oerhört viktigt för studerande som läser på distans.

Organisera en debatt

Att leda regelrätta debatter är också ett kul och lärorikt sätt att öva ledarskapsegenskaperna på flera nivåer. Bestäm ett specifikt påstående, till exempel ”En chef ska vara kompis med de anställda” och utse två debattörer där den ena ska tala för påståendet och den andra emot. En tredje person ska vara moderator och resten får vara publik som kan ställa frågor i debattens senare skede. Här får alla involverade en unik och praktisk inblick i vad ett gott ledarskap verkligen innebär. De två debattörerna får uppleva hur det är att framföra olika idéer och hur det känns att bemöta motstånd och att ”vinna över” andra på sin sida. Moderatorn måste agera god konflikthanterare och publiken får se hur det hela går till. Det låter kanske lätt på pappret men är inte alls så enkelt som det kan verka.

Många upplever att gruppaktiviteter är en stor hjälp under studierna. Förutom kursen i sig är det också socialt och peppande, och genomförs enkelt på distans.