studentmamman.se

För de flesta som studerar vid universitet eller högskola är studentåren rika på upplevelser och tentaångest, men fattiga på pengar. Att vara student innebär ofta att man får vända på varenda krona för att överleva ekonomiskt, åtminstone i slutet av varje månad innan CSN-pengarna dyker upp på kontot. Men även om det kan vara tufft ekonomiskt kommer de flesta studenter ut på andra sidan av studenttiden relativt oförstörda, trots ett antal år med en knaper ekonomi.

 

Håll kontroll på utgifterna

 

Det första och kanske självklara knepet för att få en ordnad ekonomi under studietiden är att ha total kontroll på utgifterna. Som bekant är det genom de små utgifterna, och inte de höga intäkterna, som man blir rik. Vill du ha kontroll över dina utgifter bör du föra någon form av kassabok. Då kan du varje månad granska dina utgifter för att se om det är något i din livsstil som du bör ändra på. Kanske är det dags att dra ner på antalet pubrundor, eller så är det dags att börja koka nudlar i stället för att beställa hämtpizza ett par gånger varje vecka.

 

Snabblån vid akuta penningbehov

De flesta studenter hamnar i akut penningknipa någon eller några gånger under studietiden. Det kan vara att det inte finns några pengar till hyran eller att både kylen och plånboken är tom. Har du inte föräldrar som snabbt och enkelt kan skicka över pengar, och dina studiekamrater dessutom befinner sig i samma ekonomiska situation och därför inte kan låna dig några pengar, kan lösningen vara att du ansöker om ett snabblån.

Vill du ha ett bra urval av olika snabblån är Låneakuten på https://lanakuten.com det självklara valet. Där kan du snabbt och enkelt välja mellan ett mycket stort antal snabblån. Du kan dessutom snabbt hitta vilka långivare som lånar ut pengar utan UC, vilka som har direktutbetalningar och vilka som lånar ut pengar trots betalningsanmärkningar med mera. Självklart framgår det även hur stort belopp som du kan låna och den effektiva räntan som varje långivare erbjuder. Kort sagt – du hittar snabbt den långivare som kan erbjuda de bästa villkoren för just dig.

Skaffa extraintäkter

Även om du är skicklig på att hålla utgifterna till ett minimum, är det svårt att enbart leva på pengarna från CSN, åtminstone om du ibland vill kunna sätt lite guldkant på tillvaron. De flesta studenter försöker därför att på olika sätt skaffa extraintäkter. Det enklaste sättet för att få extraintäkter är att hitta ett helg- eller kvällsjobb. Lyckas du hitta en tjänst där du kan arbeta kring tio timmar i veckan har du de extra pengar som behövs för att du inte ska behöva oroa dig för om du har pengar kvar på kontot i slutet av månaden.