studentmamman.se

Det är inte bara studenter på högskola eller universitet som kan ha det lite knapert i kassan, utan även klassen i sig. Det är inte lika vanligt att studenter på högskola och universitet ger sig ut på klassresa, utan det gäller mest högstadieelever och gymnasieelever. Men eftersom de går i skolan, kan de inte räknas som studenter ändå?

 

Viktigt socialt äventyr

 

En klassresa är ett viktigt äventyr för den personliga och sociala utvecklingen, för att inte tala om allt som får ses och upplevas. Men en resa kostar och kan vara svårt att få ihop pengar till. Därför är det bra om klassen kan hjälpas åt att få ihop pengar så att alla har en chans att följa med eftersom olika familjer har olika stark ekonomi. Hos saljdirekt.se kan skolklasser, idrottslag och föreningar sälja olika saker för att få ihop pengar till ett äventyr. Att inte följa med på resan kan bidra till utanförskap, vilket man bedömer att cirka 2 miljoner barn i Sverige lider av på olika sätt.

 

När du reser utomlands kan det vara bra med EU-kortet, det ger dig rätt till sjukvård inom EU-länderna, Storbritannien och Schweiz om olyckan skulle vara framme.

Packa förståndigt

Det finns saker som bara måste packas med på en resa, passet bland annat. Även om det inte alltid behövs pass mellan länder i Europa kan det ändå behövas för identifikation eller om du skadar dig och behöver uppsöka vård. Expressen har en lista på bra saker att bocka av om du ska resa någonstans och vad du ska tänka på. Ju mer förberedd du är desto mindre oförutsedda utgifter kommer du att ha.

Det är bra att packa ner det som är nödvändigt, men så lite packning som möjligt är också bra, det blir mindre att tappa bort och mindre att bära på.

Givetvis finns det vissa saker som du verkligen inte får glömma, och om du vet med dig att du kommer att göra vissa riskfyllda äventyr kan det vara bra att ha en extra reseförsäkring. Ska du på ridsafari, dykning, bergsklättring eller göra andra saker som förknippas med extra risker är det bra att vara förberedd.

Tänk också på att ha koll på dina koder till kort och vilka nummer du ringer för att spärra korten, om det skulle bli borttappat och stulet.

Prata gärna med någon som har rest tidigare för att se vad den har att säga och tipsa om!

Ha en trevlig resa med dina kompisar!